Sosyal Medya

Güncel

DAEŞ’in şifreli telefon kullanma kılavuzu ortaya çıktı

Terör örgütü DAEŞ’in telefon ve ortam dinlemeleri ile güvenlik birimlerinin takibine karşı örgüt üyeleri için ayrıntılı bir talimatname hazırladığı ortaya çıktı.



100 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı saldırısına ilişkin 36 şüpheli hakkında açılan dava dosyasının eklerinde yer alan talimatnamede örgütten yapılan uyarılar özetle şöyle sıralanıyor:

BÖLGENİN DIŞINA ÇIKIN

Telefon cihazları basit ve özelliği en az olanlardan olmalıdır. Belirli gün ve saatlerde sizinle bilinen mekan ve bölgelerin dışına çıkarak şebekenin olduğu ve kameraların olmadığı bir yerde açar, işinizi gördükten sonra bataryayı ve hattı çıkartarak dönersiniz.

BOÅž MESAJ ATIN

Eskortlu yolculukta ön arabaya ara mesafe en az 15 dakika olmalı, telefonda sesli kesinlikle konuşmamalı. Sorun olursa yalnızca bir kez çaldırmayla bildirilmeli, boş mesajla tehlikenin bittiği haber verilmeli.

ŞİFRELİ KONUŞUN

KonuÅŸmalar ÅŸifreli olmalı; okul, iÅŸ muhabbeti gibi. Bir kardeÅŸ diÄŸer bir arkadaşından pasaportunu yollamasını isterse telefonda ‘Benim ayakkabıları yolla’ der.

NUMARA KAYDETMEYÄ°N

Telefonun hafızasına kesinlikle numara kaydedilmemeli. SelamlaÅŸma, lakap takma ve isimle hitap olmamalı. Yöre ÅŸivelerinden kaçınılmalı. KonuÅŸma bir senaryoya uygun olarak belli kelimeler kullanılmadan, hatta selamlaÅŸmadan yapılmadan, ‘Allahu Teala, inÅŸallah, elhamdullillah’ gibi kelimeler kullanılmadan yapılmalıdır. 

TAHTAYA YAZARAK KONUÅžUN

Konuşmanın olduğu odada mümkünse pencere olmasın ya da yazı tahtasına yazarak konuşun. Eğer konuşulan şey çok mühimse kesinlikle yazarak konuşun. Ortam dinlemeleri, ağız okuma teknikleri, açık alanda konuşmaları dinleme teknikleri oldukça gelişmiş durumdadır. Bunlara karşı alınacak en güzel tedbir kesinlikle, konuşmalar yazılı olmalıdır ya da yerine göre kısık sesle hareketler olmalıdır.

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.